انار

انار Punica Granatum درختچه‌ای است خزان‌دار که البته در نواحی گرم و مرطوب با زمستانهای معتدل همیشه سبز است و حداکثر ارتفاع آن به 6 متر هم می‌رسد. لازمه میوه‌دهی در انار تابستانهای گرم و پاییز طولانی و خشک است. انار گیاهی است یکپایه و گرده‌ها ، مادگی خود را به راحتی بارور می‌کنند. البته گرده افشانی بین گلها توسط باد و حشرات نیز میسر است. گلها بعد از 3 یا 4 سالگی درختچه روی سیخکها ظاهر می‌شوند. دارای دمگل کوتاه به رنگهای سرخ ، زرد و یا سفید با پهنای 2 سانتیمتر می‌باشند.

گلهای انار دارای 4 تا 8 کاسبرگ چرمی که در بالای میوه قرار دارد و تعداد زیادی پرچم با تخمدان تحتانی یا نیمه تحتانی است. کاسه گل ارغوانی رنگ و پایاست و گلبرگها مچاله هستند. میوه انار سته دارای پوست چرمی است. تقریبا کروی شکل به همراه کنجهای فراوان است. برگهای آن ساده ، کامل و بدون استیپول است طرز قرار گرفتن برگها بر روی شاخه متفاوت است و به سه فرم متقابل ، منفرد و فراهم مشاهده می‌شوند. شاخه‌ها کوچک ، زاویه‌دار ، خاردار بدون کرک با پوست سفید رنگ تا خاکستری ، شکل مختص به خود را دارا هستند. عمق ریشه‌های انار زیاد است و با گسترش عمودی 1.5 متر گسترش افقی 2.5 تا 3 متر می‌باشد.

در ساختمان پوست ریشه انار به ترتیب قسمتهای زیر ملاحظه می‌گردد. سوبر ، پارانشیم پوستی با کریستالهای اکسالات ، لیبر که ساختمان مشخص دارد و دسته‌های بافت لیبری بوسیله اشعه مرکزی که از یک تا دو ردیف سلول تشکیل شده‌اند از یکدیگر جدا می‌شوند. در زیر میکروسکوپ بافت لیبری دارای خطوط موازی خاکستری رنگی است که بوسیله خطوط روشن‌تری از یکدیگر جدا شده‌اند. خطوط خاکستری رنگ عبارتند از سلولهایی که دارای ماکلهای اکسالات کلسیم می‌باشند و دسته‌های روشن‌تر از لوله‌های غربالی و سلولهای پارانشیمی آمیدن‌دار تشکیل شده‌اند.

علاوه بر این در دسته‌های لیبری تعداد کمی سلولهای درشت اسکروز وجود دارند که همگی دارای دیواره ضخیم بوده و بطور نامنظم در قسمت لیبری پراکنده شده‌اند. ساختمان پوست‌های ساقه انار باهم مشابه است ولی نوک دسته‌های لیبری در پوست ساقه پهن‌تر از پوست ریشه است و اشعه مرکزی نیز در طرف قسمت خارجی پوست پهن‌تر نشده‌اند. در میان تقلبات پوست انار می‌توان از تقلب پوستهای Buis نام برد. این پوستها در زیر میکروسکوپ دارای ردیفهای کریستال و همچنین سلول اسکلروز نیستند. 

ترکیب شیمیایی: 

پوست انار دارای تانن و آلکالوئیدهای مختلف است. اولین آلکالوئیدها که از پوست انار استخراج شده بوسیله Tanret شناخته شده‌اند. تانره از پوست انار آلکالوئیدهای Pelletierine (چپ گرد) ، ایزوپله تیرین (خنثی) و متیل پله تیرین (راست گرد) را به صورت مایع و آلکالوئید دیگر به نام پزودوپله تیرین را به صورت کریستالیزه مجزا کرده و بدست آورده است. پله تیرین و ایزوپله تیرین مانند Conicine از مشتقات پی پریدین می‌باشند و فقط زنجیر طرفی پروپی لیک ، کونی‌سین جای خود را به یک زنجیر آلدهیدیک داده است.

 

خواص دارویی 

از نظر طب قدیم ایران میوه انار سرد و قابض است. آب انار سرد و تر و پوست انار سرد و خشک و بسیار قابض می‌باشد. پوست ریشه درخت انار از بقیه قسمتهای این درخت قابض‌تر است. کلیه قسمتهای درخت انار دارای تان می‌باشد که بسیار قابض است. برای مصارف دارویی از گل ، برگ ، پوست درخت ، پوست ریشه و دانه انار استفاده می‌شود.

انار منبع مهم آنتی اکسیدان‌ها ، پتاسیم و ویتامین C است. در واقع آب انار یکی از غنی‌ترین منابع پلی فنلهاست ، که گروهی از آنتی اکسیدانهای قوی هستند. آنتی اکسیدانها موادی هستند که قادرند با اثرات مضر اما طبیعی فرآیند فیزیولوژیک اکسیداسیون در بافتها مقابله کنند. علاوه بر آنتی اکسیدان ، آب انار حاوی دیگر مواد مفید همچون تاننها و آنتوسیانینها که به نظر می‌رسد با بیماریها مقابله می‌کنند نیز هست.

و از جمله خواص آن مي توان به موارد زير اشاره نمود :

1- انار خون را تصفيه كرده و تقويت كننده قلب و كليه است.

2- انار اشتها آور است وبهتر است قبل از غذا مصرف شود.

3- انار در رفع اوره و كلسترول ، دفع سموم و تعادل مايعات بدن به خصوص خون نقش مهمي را ايفا مي كند. 

4- مصرف انار شيرين، ايجاد شادي نموده و رنگ رخسار را باز مي كند. 

5- مصرف انار شيرين تقويت كننده كبد مي باشد و در معالجه يرقان( زردي) مفيد است.

6- انار ترش و شيرين( ملس) باعث كاهش فشار خون مي شود. 

7- مصرف انار در معالجه راشي تيسم، كم خوني و ضعف اعصاب مؤثر است و به بدن نيرو مي بخشد.

8- جوشانده پوست انار براي گلو درد و زخم گلو ورفع بواسير مفيد مي باشد.

9- جوشانده گل انار براي از بين بردن زخم هاي دهان و اسهال مزمن وبهمراه كنجد براي بهبود سوختگي مفيد مي باشد.

10- جوشانده ريشه انار براي دندان درد و تنظيم عادت ماهيانه در زنان مفيد مي باشد.

11- جوشانده پوست درخت انار اثر ضد كرم دارد.

12-خاصيت‎ ضد سرطاني‎ آب‎ انار:

پژوهش‌هاي‎ جديد نشان مي‎دهد آب‎ انار خاصيت‎ ضد سرطاني‎ دارد. طبق تحقيقات سازمان کشاورزي ايالات متحده آمريکا (USDA) انار منبع خوبي از آنتي اکسيدان‌ها، پتاسيم و ويتامين C است پژوهشگران‎ آکادمي‎ علوم‎ امريکا دريافته اند كه ، مصرف‎ آب‎ انار از ابتلاء بـه‎ سرطان‎ پروستات‎ جلوگيري‎ مي‎کند. 

دکتر احسان‎‎ مختار استاد سرطان شناسي‎ دانشگاه‎‎ ويسکانسين‎ و رئيس‎ گروه تحقيقمي گويد كه باکشف‎ جديد راه‎‎ دستيابي‎ بـه خواص‎ ضد سرطاني‎ و نحوه‎‎ معالجه سرطان‎ با آب‎ انار هموارتر شده‎ است‎ . متخصصان‎ تغذيه‎ مصرف‎ آب‎ انار را صبح‎ و پيش‎ از صبحانه‎‎ توصيه مي‎ کنند.

ارزش غذايي:

در صد گرم دانه انار مواد زير موجود مي باشد :

انرژي 38 كالري 

آب 82 گرم 

پروتئين 0/4 گرم 

چربي 0/3 گرم 

مواد نشاسته اي 10 گرم 

كلسيم 4 گرم 

سديم 3 ميلي گرم

پتاسيم 260 ميلي گرم 

آهن 0/5 ميلي گرم 

ويتامين ب 1 0/2 ميلي گرم 

ويتامين ب 2 0/03 ميلي گرم 

ويتامين ب 3 0/02 ميلي گرم 

ويتامين ث 4 ميلي گرم

تذكرات:

1- انار براي اشخاصي كه دچار يبوست هستند، مضر است.

2- انار ميوه اي سرد است، بنابراين اشخاصي كه سرد مزاج هستند پس از خوردن آن، مقداري آب جوش با نبات بايد بخورند.

3- انار براي كسانيكه دچار نفخ معده هستند، ضرر دارد. زياده روي در مصرف انار ترش ايجاد زخم معده مي كند. 

4- جوشانده پوست درخت و پوست ريشه آن كه براي رفع كرم بكار مي رود ممكن است ايجاد سرگيجه و استفراغ كند.
   





  www.ake.blogfa.com www.ake.blogfa.com www.ake.blogfa.com