تأثير گل و گياه روی حالت روحی افراد
هر سبزه که بر کنار جویی رسته است گویی ز لب فرشته خویی رسته است |
|
|
|
طبيعت و زيبايي هاي آن همواره الهام بخش بشر براي خلق آثار بديع و تلطيف روح و روان او و مأمني براي فرار از هياهوي دنياي بيروني و دروني او بوده و هست، پس زيبا است اگر بتوانيم با شاخه اي گل و يا گلداني كوچك همواره بخشي از طبيعت را همراه خود داشته باشيم.
گل در نگاه نخست نتايج پژوهش پژوهشگران رفتارشناسي دانشگاه روگرز (Rutgers) در نيوجرسي آمريكا نشان مي دهد، ارتباط با طبيعت و لذت بردن از مناظر زيباي آن راهي ساده، اما مهم جهت كسب آرامش و تلطيف روح و روان آدمي است كه در اين بين كاشتن گل و گياه و يا دريافت هدايايي مانند گل مي تواند بيش از هر چيز شادي و طراوت را به انسان هديه دهد. پژوهش ها نشان مي دهد خريدن گل، كاشتن گل و گياه و به طور كلي نگاه كردن به گل باعث برانگيخته شدن احساس شادي، آرامش و طراوت، مثبت انديشي و دوري از غم و اندوه مي شود. پروفسور جنت هاويلند جونز- روانشناس- از دانشگاه روگرز مي گويد: «نكته جالب توجه درباره نقش گل در سلامت روحي- رواني افراد آن است كه فرد با تماشا كردن به گل و لذت بردن از طراوت، رنگ و عطر زيباي آن مي تواند حالت روحي نامتعادل خود را تغيير داده و به حالت طبيعي بازگرداند؛ در واقع گل عاملي جهت تعديل رفتار در طول شبانه روز بوده و هر بار نگاه كردن به گل عاملي جهت ايجاد يك اتصال عصبي مثبت در مغز است.»
يافته هاي جديد ده ماه مطالعه مستمر پژوهشگران دانشگاه روگرز درباره رابطه بين گل و گياه و سلامت رواني افراد نتايجي را به اين شرح نشان داد: - گل و گياه به ويژه دريافت حتي يك شاخه گل يا يك گلدان كوچك گل به سرعت مي تواند روحيه شخص را تغيير داده و او را شاد و هيجان زده كند. لبخند، اولين و مهم ترين نشانه اين تغيير است. احساس شادي و سرزندگي در همه افراد و در هر سني به سرعت و به خوبي نمايان مي شود. - گل- نگاه كردن يا دريافت گل- مي تواند به مدت طولاني روي حالات رواني فرد تأثير گذاشته و رفتار او را به سرعت دگرگون كند، به طوري كه افرادي كه در محيط اطرافشان- منزل، محل كار و...- گل و گياه وجود دارد بيش از ديگران- دو تا چهار برابر- آرام، مهربان، شاد و با گذشت بوده و مي توانند اين حس را با رفتار مثبت خود به ديگران نيز منتقل كنند، بنابراين پژوهشگران توصيه مي كنند همواره يك شاخه گل يا يك گلدان كوچك گل در معرض ديد خود داشته باشيد. - هديه دادن يا هديه گرفتن گل مي تواند برقراري ارتباط ميان افراد را تسهيل كند كه اين به ويژه درباره همسران، فرزند و والدين بسيار با اهميت است. - گل و گياه باعث ايجاد حس نگرش مثبت به زندگي و آرامش (well being)،احساس شادي و رضايت (happiness)، صميمت (intimacy) و آرامش (calm) در افراد مي شود. رنگ گل ها نكته بسيار پراهميتي است، به طوري كه گل ها با رنگ ملايم- صورتي، سفيد، بنفش و...- حس شخص را به سوي احساسات آرام سوق داده و گل ها با رنگ هاي گرم و تند- قرمز، زرد، نارنجي و...- حس او را به سوي هيجان و سرزندگي پيش مي برد. - گل نشانه مشاركت و دوستي است، چرا كه با هديه دادن گل، لذت بردن از زيبايي را با يكديگر تقسيم مي كنيم. دكتر جونز مي افزايد: «دريافتيم گل و گياه نه تنها بر احساسات شخصي افراد كه روي رفتارهاي بروني و اجتماعي فرد نيز تأثيرگذار است.» پژوهشگران دانشگاه داكوتاي شمالي آمريكا با بررسي بيش از ده هزار نفر در طول يك سال دريافتند هر فرد ۵ ثانيه پس از دريافت يك شاخه يا دسته گل و يا يك گلدان گل به عنوان هديه، يكي از اين سه عكس العمل را بروز مي دهد: - لبخند حاكي از ادب، احترام و تشكر - لبخند حاكي از دوستي و صميميت - لبخند هيجان زده همراه با عكس العمل يا كلامي خاص - هريك از اين عكس العمل ها بسته به شخصي كه گل را هديه گرفته و يا شخصي كه گل را هديه داده است، متفاوت بوده و به حس شخص نيز مرتبط است. اما نكته مهم آن است كه يكي از اين سه نوع لبخند و گاهي تلفيقي از هر دو، درست ۵ ثانيه پس از دريافت گل، بدون اراده، بروز مي كند كه اين نشان از تأثير«زيبايي گل» روي مغز است.
چند نكته يافته ها نشان مي دهد، فضاسازي منزل يا محل كار بايد به گونه اي باشد كه گل و گياه به خوبي در معرض ديد افراد قرار گرفته و بخشي از فضاي منزل به اين مسأله اختصاص يابد. اين فضا مي تواند با استفاده از چند شاخه گل در گلدان، كاشتن گل در ايوان، پشت پنجره ها، كناره هاي اتاق و... ايجاد شود. استفاده از گل در ورودي منزل، اتاق نشيمن و اتاق خواب ضروري است، به ويژه در باره ورودي منزل به طور غيرمستقيم خوشامدگويي به ميهمانان را به همراه دارد... شاد باشيد. |
|
تاريخچه گندم :
حدس زده ميشود كه مبداء گندم جنوب غربي آسيا است در 10 تا 15 هزار سال قبل از ميلاد مسيح در اين مناطق براي تغذيه انسانها از گندم استفاده مي شده است . درسال 1948 ، باستان شناسان دانشگاه شيكاگو در حفريات يكي از دهات هاي عراق كه قدمت آن به 6700 سال قبل مي رسيد توانستند دو نوع گندم به دست آورند كه مشابه گندمهاي امروزي بوده است .روي تابلوهاي برنزي قرن 19 قبل از ميلاد كه از سوريه بدست آمده است طريقه خرد كردن گندم و تبديل آن را به نان بدست آورده اند .
هرددوت ، تاريخ نويس يوناني در گزارشهاي مربوط به قرن 5 قبل از ميلاد خود به تهيه نان در مصر اشاره كرده است .
گورهاي امتداد رودخانه نيل ديوارهايي دارد كه طرز كشت وكار ، برداشت ، آسياب كردن گندم و بالاخره تهيه نان را در آن زمان نشان ميدهد .چيني هاي قديم ، كشت وكار گندم در 2700 سال قبل از ميلاد گزارش كرده اند. امروزه در بعضي از نواحي چين گندم را يك گياه مقدس مي دانند.
لينه گندم را متعلق به كدههاي اورال ميداند و اوديسه آن را از سيسيل مي داند . به هر حال بيشتر پژوهشگران منشاء گندم را جنوب غربي آسيا دانسته اند و تا آنجا كه به كشور عزيزمان مربوط ميشود نمونه هاي گندم در كاوشهاي باستان شناسي دامغان كشف شده كه نشان از قدمت اين گياه در آن منطقه است .
همچنين در قارهاي نزديك درياچه خزر و همدان دانه هاي گندم بدست آمده است . باستان شناسان عقيده دارند كه گندم از حدود 5 تا 6 هزار سال قبل از ميلاد در اين مناطق كشت مي شده است ، در حال حاضر هم در بيشتر كوههاي كشورمان نمونه هاي گندم وحشي ديده ميشود و يكي از گونه هاي گندم با پسوند اسم باستاني كشورمان Persia نامگذاري شده است .
از دير زمان تا حال حاضر در ايران و بيشتر كشورها بخصوص در كشورهاي اروپايي به علت احترامي كه براي نان قائل هستند اعتقاد دارند كه اگر تكه ناني روي زمين بيفتد گناه است ، بدين لحاظ ان رابر ميدارند و درجاي محفظي قرار ميدهند . نان را در كشور ايران بركت خدا و در كشورهاي غربي مايه زندگي ميدانند .
گياه شناسي گندم :
گندم ممكن است Agropyron يا Aegilops باشد . جزء گياهان گلدار Spermatophyta زير شاخه نهان دانگان Angiosperm ، در رده گياهان تك لپه اي Monosotyledon ، در راسته Glumislorae در تيره يا فاميل Grammineae يا Poaceae ، وجنس Tritisum است .
تعداد گونه هاي شناخته شده گندم متجاوز از 3000 است اما از بين اين تعداد حدود 10 گونه به طور كامل شناسايي شده است و از بين اين تعداد 3 گونه در تجارت بين المللي داراي اهميت بيشتري مي باشند كه هر 3 از جنس تريتيكوم هستند و عبارتند از:
Triticum Vulgar (common wheat) T.Durum , T.Compactum
(club-wheat)
تريتيكوم وولگار مهمترين گندم مورد استفاده آسياب داران براي توليد آرد مناسب جهت توليد نان است ، بعلاوه بيشتر آرد مصرفي براي توليد بيسكويت و كيك هم از همين گونه توليد ميشود، تريتيكوم وولگار در محدوده اي از شرايط اقليمي قادر به رشد است و بنابر اين عموميت كمتري دارد .
تريتيكوم ديوروم مناسب ترين گونه گندم براي توليد ماكاروني است .
تريتيكوم كمپكتوم داراي مقدار پروتئين كمتري است و براي توليد فراورده هاي قنادي و بيسكويت مناسب است .